Home.
Stukwerk.
Informatie.
Foto's.
Contact.
Bovenkamp
Stukadoors- en afbouwbedrijf

Lager BTW tarief 9% in plaats van 21% voor woningen ouder dan 2 jaar

 

Het verlaagde BTW tarief geldt alleen voor schilder- en stukadoorswerk aan woningen ouder dan 2 jaar.

Het begrip 'woning' mag daarbij ruim worden opgevat. Het gaat dus om alles wat tot een persoonlijk verblijf dient. Dus van villa tot boerderij en van bungalow tot appartement. Maar ook de tijdelijk onbewoonde woning, de tot woning verbouwde garage, de studentenkamer, de aanleunwoning, de opdracht van een vereniging van eigenaars voor onderhoud aan de gemeenschapelijke ruimten van een flat en ook de tweede woning e.d. valt onder het lage tarief. Wordt een woonhuis tevens als kantoor gebruikt (bijv. de praktijkwoning van de huisarts, tandarts, architect) dan is verdedigbaar dat tevens het lage tarief van toepassing is, mits meer dan 50% van de woning daadwerkelijk als woning wordt gebruikt. Bepalend is dus het feitelijk gebruik van het grootste deel van het betreffende pand.

 

Het verlaagde tarief geldt alleen bij voldoende ouderdom van de woning. Om te beoordelen of een woning al dan niet ouder is dan 2 jaar, is officieel bepalend de begindatum van het bouwjaar van de woning volgens de gemeentelijke administratie ingevolge de Wet waardering onroerende zaken. In praktijk wordt de ouderdom dus bepaald door het eerste feitelijk gebruik. Wanneer een woning in verschillende stadia tot stand is gekomen (denk aan de uit- of opbouw aan een bestaande woning) dan dient de woning tenminste voor de helft te bestaan uit delen die ouder zijn dan 2 jaar teneinde voor het geheel in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief.

 

De belastingdienst eist in gevallen van het lage tarief in de administratie van de ondernemer in het schilders- en stukadoorsbedrijf een schriftelijke verklaring van de opdrachtgever waarin de ouderdom van de woning voorkomt.

 

Klik hier om een ouderdomsverklaring te printen

 

 

 

©Bovenkampstukadoor
KvKnr. 30171184
Website: Studio webdesign